Mindfulness Baseret Stress Reduktion

mindre stress, mere nærvær, mere sundhed, mere glæde

Er du nået dertil, hvor du kan mærke, at du er nødt til at bruge dig selv mere hensigtsmæssigt i forhold til de krav dit liv eller arbejdsliv stiller til dig? Er du parat til at gøre en indsats, for at lære dig selv bedre at kende, for at minimere stress og få mere nærvær i dit liv?  Vil du gerne leve sundere? Give glæden bedre muligheder?

MBSR – Mindfulness Baseret Stress Reduktion er et videnskabeligt dokumenteret program, der beviseligt forebygger og reducerer stress og har en lang række dybtgående positive effekter på din psykiske og fysiske sundhed.

Det er et træningsforløb over 8 uger med yoga, meditation, mindfulness og undervisning om stress, perception og kommunikation. Du bliver undervist efter internationale retningslinjer for MBSR og lærer redskaber, som du kan facilitere i dit eget liv.

Der er omfattende evidens for, at et 8-ugers forløb, skaber varige ændringer, herunder strukturelle og funktionelle ændringer i hjernen i områder, der regulerer stress. Studier viser ændringer i amygdala, hippocampus, insula og den frontale del af pandelappen. Det betyder med andre ord, at MBSR blandet andet reducerer symptomer på stress, angst, depression og smerter og øger glæde, empati og koncentrationsevnen samt fysisk og psykisk sundhed.

Igennem dette 8-ugers forløb kommer vi ind bag autopiloten og al vores automatiske stressaktivitet. Vi lærer hvordan vi kan arbejde med vores stress, så vi kan håndtere den mere hensigtsmæssigt  og ikke igen og igen ryge ud i automatiske, betingede reaktioner, som over tid belaster vores fysiske og psykiske sundhed.

Vi lærer hvordan vi kan skabe balance og dermed robusthed i den måde vi bruger os selv og vores opmærksomhed på i hverdagen.  Et af de vigtigste aspekter heri, er den ændrede måde vi fortolker og reagerer på smerte og følelser.

"Mindfulness er både en træning og en mental kapacitet, som kan oversættes som bevidst nærvær. Det dækker over en evne som vi alle besidder til at fokusere vores opmærksomhed med vedholdenhed i det nuværende øjeblik. Det dækker over en intension om at sanse nuet med alt hvad det indebærer, at åbne sig for de indtryk, der optræder i kroppen og sindet netop nu. Endelig kan mindfulness udvikles og kultiveres som en særlig måde at tage vare på os selv, at være levende tilstede i vores liv.”

Saki Santorelli

Hvorfor deltage i et 8-ugers MBSR kursus?

Et 8-ugers kursus henvender sig til alle, der ønsker mindre stress og mere nærvær som gerne vil investere i deres fysiske og psykiske sundhed.

Det henvender sig til alle, som vil øge sin selv forståelse, blive bedre til at være i relationer, styrke sit indre lederskab, kan bruges forebyggende imod stress, som et supplement til en delvis sygemelding, som stressreduktion, stresshåndtering, restitution i forbindelse med sygdom og livskriser, robusthed gennem at øge tolerance ved vanskelige fysiske og emotionelle tilstande, emotionsregulering, depression og angst. Derudover ,

øger det koncentrationsevnen, empati og sociale kompetencer, selvindsigt og mentaltræning.

Dette er nogle af de områder, hvor der evidens for programmets effekt.

 

Udbytte af et 8-ugers MBSR Kursus

Dette program er mindful medicin. En medicin mod stress, udbrændthed og de sygdomme, der følger i kølvandet på langvarig stress. Det er en ikke en mirakelkur. Det er – til tider hårdt – indre arbejde og virkningen er proportional med det arbejde, du lægger i det.

Det er også et personligt udviklingsforløb, hvor du lærer dig selv bedre at kende og får en mulighed for at se og forstå dybere årsager til uhensigtsmæssige stress- og arbejdsmønstre.

Du får muligheden for at opdage, hvor du kører over for rødt og skaber underskud på energi-kontoen, i stedet for når det er sket og du først opdager det, når du er drænet for energi.

Du lærer at leve indefra og ud – i livets øjeblikke. Du lærer at vende dig indad og opøve en bedre og mere nærværende forankring i dig selv, så du på den måde kan lære at surfe på livets bølger i stedet, for at drukne, når bølgerne går højt.

Et 8-uger kursus i Mindfulness Baseret Stress Reduktion kan:

 • Styrke glæde og optimisme
 • Virke stress og angst reducerende
 • Indsigt i egen stress og stressorer – redskaber til at håndtere dem
 • Have en positiv effekt på depression – uden bivirkninger
 • Styrke din almene sundhed, styrker immunforsvaret
 • Skabe større overblik og klarhed, styrker koncentration
 • Styrke vores evne til at håndtere omstilling og forandring
 • Skabe større selvaccept, bedre trivsel i hverdagen
 • Have en positiv effekt på kroniske smerter
 • Udvikle selvomsorg og selvforståelse
 • Udvikle empati og styrke sociale kompetencer
 • Skabe personlig udvikling
 • Line Næstrup Madsen
  "Tak for et fantastisk MBSR-forløb. Det er guld værd. Det er blevet en u-vending i mit liv. En måde at komme ud af hamsterhjulet på. Jeg har fået en værktøjskasse til alle livets situationer - den er stor og der er mange redskaber i. Bettina er en hjertevarm, kompetent og meget nærværende underviser og inspirator, som en er en god rollemodel at spejle sig i."
  Line Næstrup Madsen
  sygeplejerske og afdelingsleder
 • Thomas Kyed
  "Bettina har en fantastisk evne og indlevelse, som er smittende og livsbekræftende. Hendes væsen, nærvær og meditative viden er en gave for alle, som har lyst på livet og forandringer af sindet. Det har været en kæmpe stor oplevelse og en fantastisk rejse, som jeg ikke ville have været foruden."
  Thomas Kyed
  selvstændig grafisk designer
 • Linda Højgaard Christiansen
  "Tusinde tak for et meget lærerigt og givende forløb. Der er gået et lys op for mig med mange ting. Stilhedsdagen var fantastisk. Bettina er en super dygtig og kompetent underviser"
  Linda Højgaard Christiansen
  kommunikationsmedarbejder
 • Hanne Wiese Loresen
  "Bettina har en god energi, super kommentarer undervejs. Fantastisk indfølingsevne. God stemme til meditationen. Jeg kan virkelig mærke at Bettina brænder for det og hun er god til at sige det vi hver især har brug for."
  Hanne Wiese Loresen
  yogalærer
 • Lars Pedersen
  "Jeg havde ingen forventninger, da jeg mødte op. Jeg troede, at jeg vidste en del om mindfulness, men blev ”blown away” over Bettina og kvaliteten af kurset - hun er super dygtig og kompetent."
  Lars Pedersen
  salgschef
 • Helle Knudsen
  "Det er en lifesaver…jeg har fået ro på krop og sind. Jeg opdagede, at jeg ved at slippe kontrollen, faktisk fik mere kontrol over mit liv, men på en langt mere sund og hensigtsmæssig måde. Og jeg ved nu, at roen kun er to åndedrag væk."
  Helle Knudsen
  lærer
 • Charlotte
  "1000 tak for et meget givende forløb, jeg er sikker på, at det vil bringe mig videre i den rigtige retning. . MBSR forløbet har givet mig mange gode værktøjer og anledning til mange refleksioner og derved et ændringsskift af hvordan jeg ser og opfatter livet generelt. Jeg har fået en større selvindsigt i denne proces. Jeg er blevet bedre til at mærke efter min krops signaler og agere ud fra det. Jeg er blevet meget mere bevidst om, at sige til og fra ud fra egne behov, ikke ud fra andres behov. Ikke lade mig styre, men lytte efter mig selv. Det vigtigste for mig i dette forløb har været: En forbedring af mit søvnmønster Mindre tankemylder Mere ro og selvindsigt At være bedre til at håndtere pressede situationer Forløbet giver utroligt meget selvindsigt og en vigtig læring i, hvordan krop og sind hører sammen. Og du lærer vigtigheden i, at mærke efter i dig selv og møde det der kommer på din vej med iagttagelse, i stedet for at fortrænge og skubbe væk. Bettina, du har været en super mild, rolig, ligetil, åben og ærlig person. Du har en fantastisk tilgang til livet og dygtig til at lære fra dig. Alle kan følge med på et basalt, men meget lærerigt plan uden nogen form for pres, hvor man kan være 100% sig selv. Tak for dig Bettina, du har været mig en god læremester i min proces🙏🌼"
  Charlotte
 • Helle
  "Dit kursus har ændret min indstilling til "skal og bør" og guidet mit focus tilbage til mit centrum, hvorfra jeg træffer meget sundere beslutninger for mig selv. TAK du har været en velsignelse, og det har været livs forvandlende at møde dig."
  Helle
  ledende afdelingssygeplejerske
 • Hans Christian Enevold

  ”Kursus har på alle måder været en rejse, vel at mærke en rejse i mit eget univers. Jeg har bl.a. lært at sætte mere pris på nuet, at være mere nærværende og bedre til at fokusere på det positive der er, selv i den værste krise.

  Indrømmet det er grænseoverskridende og mine fordomme var udfordret, så jeg stod flere gange i dilemmaet mellem fascination og lysten til at løbe skrigende bort. Men når man under forløbet mærker hvad kursus gør ved en, fysisk og mentalt, så må selv en gammel soldat overgive sig og erkende, at det Mindfulness det kan altså noget.

  Det hjælper naturligvis meget, at Bettina er autentisk og udstråler en oprigtig ærlighed i sin undervisning, hvilket gør at den naturlige skepsis må vige for accept.

  Så stor anbefaling og et ”prøv det selv” her fra.”

  Hans Christian Enevold
  pensioneret Brigadegeneral
 • Ann Christina Strandby
  "Undervejs i MBSR-forløbet er jeg begyndt at forstå mig selv på en anden måde og har fået indsigt i hvordan jeg ubevidst gør mange ting som egentlig ikke gør noget godt for mig. Det er måder at tænke og handle på som egentlig belaster hele mit system. I dette MBSR forløb har jeg erfaret at jeg faktisk selv er i stand til at ændre på den måde jeg tænker og handler på. Mine tanker er nu mere positive. Mit stress-niveau er faldet. Helt konkret er min søvn blevet bedre, hvilket har en stor indflydelse på hvordan jeg fungerer om dagen. Jeg har også lært at trække vejret helt ned i maven, selvom det måske lyder en smule banalt. Vejrtrækningen giver ro både psykisk og fysisk. I forhold til min selvindsigt og selvomsorg har MBSR-forløbet været lidt af en øjenåbner. At forstå sig selv, mærke sig selv og være god ved sig selv er ikke noget der sker fra den ene dag til den anden. Det sker over tid og for mig har det været helt essentielt, at jeg har haft Bettina til at vise mig vejen og guide mig igennem. Bettina er først og fremmest sød, sympatisk, og meget forstående. Det giver tillid og tryghed til mig som deltager. Derudover har hun totalt styr på MBSR og mere til. Hun formidler indholdet på mange niveauer. Bettina har en indsigt og viden som rækker udover MBSR. Hun er så troværdig i det hun gør. Det er summen af det hele, der har gjort MBSR-forløbet til noget helt unikt."
  Ann Christina Strandby
  pædagog
 • Hanne
  "….hvis du er klar til en indre rejse, klar til at gøre noget godt for dig selv og se på nogle af dine ubevidste mønstre og reaktioner, er dette forløb meget givende. Du finder ro inde i dig selv og omkring dig."
 • Helle
  "Jeg har været totalt intellektstyret og det er aftaget, så jeg nu lever mere i harmoni med kroppen og følelserne."
  Helle
 • Tina
  "….du vil møde en hjertevarm kvinde, som for mig har gjort, at jeg kunne finde hvile og har gjort mig nysgerrig på at være i livet på en ny og udforskende måde. Tak!"
  Tina
 • Lene Schrøder
  Jeg har generelt fået mere ro i kroppen. Mit tankemylder får ikke lov at accelerere, som det gjorde tidligere. Jeg er blevet i stand til at håndtere det og ved nu hvordan jeg kan hjælpe mig selv i de situationer.   Vigtigst af alt er, at jeg har lært at acceptere at jeg er mig. Det er rart. Jeg har været hård ved mig selv. Nu er jeg ikke så dømmende mere, hverken overfor mig selv eller andre. Jeg er opvokset med: Hvad tror du andre mennesker siger? Det har jeg endelig gjort op med.   Stilhedsdagen var fantastisk. Der skete et eller andet med mig. Et slip, som ikke kan forklares. Jeg mærkede en ligesom en stille eksplosion indeni. Der kom en masse tårer, som jeg ikke kan forklare. Men det lettede og jeg havde dejligt bagefter.   Jeg har kun roser til overs for forløbet og Bettina. Bettina er en meget kompetent og autentisk underviser. Hun lirer ikke bare noget af. Man kan mærke at hun ved hvad hun taler om. Hun er nærværende og reflekterer meget over hvad vi siger og giver den feedback, som vi har brug for at høre.   Jeg vil varmt anbefale forløbet. Prøv det, uanset hvor skeptisk du er. Det kan kun give dig noget
  Lene Schrøder
  Pensioneret bogholder (pårørende til dement ægtefælle)

Psykoterapi

” Følelser, længsler og savn er – uanset hvor svære de måtte synes at være – en direkte invitation til at bevæge os ud på en indre rejse og hjem til os selv. ” ’

                                                                                                                                          Bettina Vilmun ”Mærk livet”

Jeg arbejder med hvad der rører sig i hjertes inderste ud fra den aktuelle problematik med samtale, øget kropsbevidsthed, fokus på sammenhæng mellem krop og sind, følelser og tanker med udgangspunkt i nuet. I den proces opstår der hele tiden invitationer til at vokse ud over gamle og udtjente livsmønstre, for at skabe klarhed, mening, retning og øget livsglæde og nærvær i din hverdag.

Jeg er uddannet og certificeret ID-psykoterapeut siden 2007, desuden uddannet Coach og Procesfacilitator og MBSR-lærer fra Århus Universitet og Dansk Center for mindfulness. Har arbejdet med faget i alle årene. Med ledere, med sygemeldte med stress, angst, depression, med mennesker med ondt i livet, svære eksistentielle overgange, tab og sorg og mange flere.

Min livslange erfaring med mindfulness, meditation og træning af sindet præger mig selvfølgelig som psykoterapeut. Derudover har jeg et solidt afsæt i det psykodynamiske, det systemiske, det humanistiske og det transpersonlige. For svære relationsdynamikker fx par, familie, arbejdsplads m.m, er systemisk familieopstilling et værktøj, som jeg med god erfaring bringer i spil.

Alle problematikker er som udgangspunkt velkomne og rummer kimen til transformation af os selv og vores liv. Det er når vi overvældes af smerte eller sorg eller vi går i knæ med stress, angst eller depression, at der er mulighed for at frigøre hidtil hæmmede ressourcer og livsenergi.

Når hjertet brister, går det ikke i stykker; det åbner sig og heri opstår en særlig mulighed.

Når vi flygter fra svære følelser og vanskelige livssituationer, flygter vi fra selve livet. Psykoterapi er en måde at stoppe op og opdage den kærlige invitation til mere glæde og indre frihed, der altid ligger gemt i problemets kerne.

“The cave you fear to enter holds the treasure you seek”
Joseph Campbell

Der er solid evidens for at udbyttet af psykoterapi afhænger mere af relationen klient og psykoterapeut i mellem, herunder terapeutens evne til nærvær og empati, end af hvilke metoder, der benyttes.

Hvis du ønsker et forløb hos mig, vil jeg foreslå at vi tager en kort, indledende samtale på tlf eller zoom, for at finde ud af om vi skal arbejde sammen. Det koster ikke noget. Hvis jeg opdager, at jeg ikke er den rette for dig, hjælper jeg dig gerne videre med anbefalinger til andre muligheder.